Telihold közeleg. A Hold energiái felerősödnek. Ilyenkor mindig lehűl a levegő, párásabb, csapadékosabb lesz az időjárás. Mint most is. Ennek ellenére hiszem, hogy a mondás, - miszerint, ha szeptember végén virágzik az akác, vagy a gesztenye, akkor hosszú meleg ősz várható, - igaz.
Maszálá csáj
A napokban az egyik kifejezetten meleg napon lányommal, Dórival megbeszéltük, hogy a könyvelési anyagot munka után gyalog visszük el a nem túl messze lakó könyvelőnknek. Jól fog esni a séta, kiszellőztetjük a fejünket, elengedjük a nap során nekünk feszülő férfias energiák hatásait, majd kiülünk a közeli bisztróba teázni, sütizni.
Ittunk egy kókusztejjel készült maszálá teát, Dóri evett egy csoki csodát, én pedig egy mascarponés répatortát. Finom volt. A fűszeres tea az indiai reggeleket, estéket, valamint India védjeggyé vált bölcsességét, az Ayurvédát juttatta eszembe.
Emlékeztem rácsodálkozásomra, ahogy megéreztem semmi eddigihez nem hasonlítható fűszeres ízét, mikor belekortyoltam ebbe a teába a vrindávani kolostorban, és emlékeztetett a feledhetetlen estére mikor Jaipurban a Choki Dhaniban búcsú italként egy agyagpohárban a kezembe nyomták. Aztán hallottam magamban, ahogy a rikkancs a Jaipurból Himalájába tartó vonaton hajnalban felszállva kiáltja, - csáj, csáj, maszálá csáj, szamósza, szamósza...
Eldöntöttem, hogy készítek többször én is ilyen, - mondhatjuk rá nyugodtan, hogy gyógyteát - hiszen nyakunkon a szeles, hűvös, nyirkos ősz, kell egy kicsit erősíteni immunrendszerünket. A gyömbér serkenti az emésztést, enyhíti a görcsöket, hányingert, lázat, ízületi fájdalmakat. A fahéjjal, kardamómmal, és szegfűszeggel együtt az inzulin háztartásra is jótékonyan hat. A szegfűszeg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, a fahéj serkenti az agytevékenységet, baktérium és gombaölő hatású. Kardamom szintén javítja a keringést, méregtelenítő, antibakteriális hatású, segít a zsírok lebontásában.
S mert minden fűszer megvolt hozzá itthon, készítettem is mindjárt egy jó nagy adaggal.
Recept:
1,5 l tej, 1-2 dl víz
1 kiskanál gyömbér
1 mokkáskanál őrölt kardamom
1 mokkáskanál őrölt ánizs
1 mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 csipet szerecsendió
1 csipet bors
nádcukor, vagy méz
A vizet feltesszük főni, majd, mikor már majdnem forr, beleszórjuk a fűszereket. Kicsit főzzük így, majd beleöntjük a tejet. Kevergetve megvárjuk míg ismét forrni kezd, ekkor jöhet bele a nádcukor, ízlés szerint. Elzárjuk, pár percig pihenni hagyjuk, szűrjük és már fogyasztható is. Ha mézzel szeretnénk fogyasztani, akkor várni kell, míg kb. 60°C alá hűl a teánk, csak akkor tegyük bele a mézet.
Én a mézesre szavazok.
Ha szeretjük az angolos teát, akkor lehet fele víz, fele tejjel készíteni. Ekkor a forrásban lévő vízbe a fűszerek mellé beleszórjuk a 2 evőkanálnyi fekete teát (2 filter), majd az előző módon fejezzük be.
Az arányokkal, ( tej, víz, fűszer, tea) lehet kísérletezni.
Reggel felforrósítottam, termoszba töltöttem, így vittem magammal munkába. A hűvös reggelen nagyon jól esett gyermekeimnek egy kis házi pogácsa mellé napindítónak.
Arany tej
Van még egy csodaitala az indiai Ayurvédának, mégpedig az arany tej, vagy kurkumás latte.
Számtalan jótékony óvó, tápláló hatása a színét adó kurkumának köszönhető.
A kurkuma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, emésztést serkentő, máj méregtelenítő, rákellenes hatású, szabályozza a vérnyomást, a triglicerideket, javítja az agyi funkciókat.
Hatóanyaga a kurkumin csak a bors piperin nevű hatóanyaga által tud felszívódni a tápcsatornából.
Ezért használunk készítésénél borsot.
Recept:
1 rész kurkuma
4 rész víz
fél rész bors
Az első lépés, hogy ezeket a hozzávalókat pasztává főzzük (pár perc). Lehet nagyobb mennyiséget előre elkészíteni és egy üvegben hűtőben eltárolni.
Ha egy csésze arany tejet szeretnénk fogyasztani, akkor vegyünk egy csésze tejet, tegyünk bele egy csepp gyömbért, pici fahéjat melegítsük kevergetve forrásig. Ekkor keverjünk hozzá egy kiskanál kókuszolajat, vagy mandula olajat és 1/4 kiskanál kurkuma pasztát. Keverjük össze, mézzel ízesítsük, de csak, ha már 60°C alá hűlt. Ha cukrot használunk, forrón is mehet bele.
Nyáron jéggel mixelve, kora tavasszal, ősszel, télen forrón, több gyömbérrel ajánlott fogyasztani.
Van egy kifejezetten nőies változata, (mert a gyömbér a férfi erőt stimulálja) mégpedig gyömbér helyett szegfűszeget főzzünk bele.
Használjunk tejhabosítót, a csészében szórjunk a tetejére fahéjat, pár szálacska sáfrányt.
Fenséges.
![]() |
Fotó: http://www.healthandhealthyliving.com/golden-milk-recipe-the-secret-of-the-ancient-indian-medicine/ |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése