2016. április 11., hétfő

Együnk csírákat

Tavaszra kimerülnek a vitaminraktáraink. Mikorra immunrendszerünknek a legnagyobb szüksége lenne  támogatásra a vásárolható gyümölcsök, zöldségek nem tartalmazzák már a számunkra megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiséget. A távoli vidékekről érkező primőrök sem nyújtanak igazán jó megoldást, mert sok esetben félig éretten szedik őket, tápértékük nem megfelelő.
A természetben ilyenkor ayurvédikus szempontból  kapha (földes, vizes) energiák dominálnak. Serken az élet,  növekszik a növények víztartalma, csírázásnak a magvak, rügyezésnek indulnak a növények. A föld is sáros, a levegő főleg reggel és este nyirkos, nedves. A téllel mi is elnehezedtünk, láthatóan szervezetünk is ödémásodott, salakanyagok halmozódtak fel, hajlamosak vagyunk hurutosodásra köhögés, nátha formájában.
Ekkor jön el a csírák fogyasztásának ideje.


A legjobb megoldás, hiszen organikus azaz élő, koncentrált táplálékot fogyaszthatunk általuk. Fanyar, kesernyés, összehúzó ízük jól kiegyenlíti a kapha  minőséget. Segítenek kiürülni a testi mérgeket az amát, magával vonva a lelki mérgek (pl. harag, félelem) elengedését.
A csírák jó hatással vannak immunrendszerünk erősítésére, a tápanyagok felszívódására, beépülésére. Magas az energia, tápanyag, enzim, C- és B12 vitamin tartalmuk. Az utóbbi különös figyelmet érdemel a vegetariánusok és vegánok esetében.  A vérképzésünkhöz nélkülözhetetlen B12 vitamint (Cyanocobalamin)  állati eledelen  kívül természetes módon csírákkal tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe.
A csíráknak alacsony a kalória tartalma, viszont gazdagok folsavban, vasban, rostban, vitaminokban, fitokemikáliákban*

Csíráztathatunk otthon.** A jól megmosott, lehetőleg biogazdálkodásból vásárolt magvakat először jól meg kell mosni, majd áztatni kell, azután jön a csíráztatás. 
Ha napfényen csíráztatunk a C vitamin, ha sötétben akkor a B2 vitamin mennyisége lesz  több a csírában.

Meggyengült immunrendszerrel, így kismamák, idősek, kicsi gyermekek ne fogyasszák nyersen fertőzésveszély miatt. Ilyen esetben a főzés végén tegyék az ételbe (főzelékek, csőben sültek, levesek), így megpárolva fogyasszák.

Két csírát emelek ki a sok közül otthon csíráztatásra: 

Búzacsíra
A búzacsíra csökkenti a koleszterinszintet, óv a daganatos betegségek kialakulásától. A legtöbb vitamint, ásványi anyagot ez tartalmazza. Tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert (B vitaminok), segíti az emésztést, hurutoldó, ami  különösen hasznos a már említett kapha nyálkásító hatása miatt.

Napraforgó csíra
A fogyókúrázók kedvenc csírája a jódtartalmú, vízhajtó-, méregtelenítő hatású kellemes ízű napraforgó csíra. Zsírban oldódó A,E,D és vízben oldódó C,B vitaminokat (B3,niacin!) tartalmaz. Ásványi és nyomelem tartalma (foszfor, kalcium,vas, fluor, cink, kálium, vas, jód, magnézium, mangán, réz) nagyon figyelemre méltó. Tartalmazza az összes aminosavat és magas a fehérjetartalma. Rosttartalma támogatja a bélflórát és a perisztaltikát.

Namaste,

*http://gyogyszernelkul.com/tag/fitokemikaliak/

 **http://antalvali.com/hirek/csiraztatas-lepesrol-lepesre-tanacsok-otthonra.ht

  Forrás:http://www.fitt.info/component/k2/item/3579-cs%C3%ADra-men%C3%BC


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése