2016. február 17., szerda

A zabpehelyről

Nem a böjti időszak miatt jutott eszembe egy régen olvasott cikk a zabpehely jótékony hatásairól. 
A cikkben pontosan leírták a zab táplálkozástani értékeit. Ez a gabona fiatalabb, idősebb korosztálynak egyaránt hasznos.

Jó hatásáért megemlítem a linolsavat, mely  segíti az izomzat beépülését, antioxidáns, erősíti az immunrendszert, ugyanakkor zsírégető, és a fitoöszrogént, mely a változókorban lévő nőknek hasznos a csökkenő hormonszint okozta csontritkulásra, valamint a hőhullámok enyhítésére. 

Tejjel fogyasztva minden esszenciális aminosavhoz hozzájutunk általa. 
Nagyon kellemes ízű a tejes zabkása, neten sokféle receptötlet található. 
Itt van egy zabpelyhes sütemény recept, de leírom az én változatomat.

Tehát: 
A liszt lehet akár rozsliszt is, én most azt tettem bele.
A cukor fele is bőségesen elég, mert a zab eleve édeskés.
Margarin helyett vajat használok, sokkal aromásabb lesz.
Vaníliás cukrot nem teszek bele, de teszek bele egy jó maréknyi apróra vagdalt diót.
A meggytöltelékhez szintén fele cukor is elegendő. 
Nem teszek bele likőrt, viszont a fahéj mellett kedvenc indiai fűszeremmel a garam masalával is  megszórom.
A sütéstől nem térek el, 170C fokon 20 - 30 perc légkeveréssel, persze 15 perc után megnézem és megfordítom a tepsit.


Ha kétségeid lennének a zabpehely hasznosságát illetően, talán érdemes elgondolkodni azon, hogy az erőt, vitalitást sugárzó pompás állatok, a lovak fő tápláléka is a zab. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése