szerda, július 01, 2015

Kontroll nélkül II.



"Autentikusnak lenni annyi, mint őszintének lenni önmagadhoz és a világhoz.

Az autentikus részed karizmatikus és elragadó. Amikor autentikus vagy és megtanulsz igazán beleszeretni saját magadba, mindenkit le fog nyűgözni a belőled áradó egyediség, lélekfény és tisztaság." 
Osho




Ma reggel sétálva mentem a  tőlünk, csak pár percre lévő munkahelyemre. ( Milyen áldás ez!)
Eközben, elhaladtam a tőlünk szintén csak pár percre lakó lányunk parkoló autója mellett. 
Mosolyt csalt az arcomra az érzés, amit iránta érzek.
Hopp, benyúltam a táskámba; mindig van nálam notesz és toll, hogy lejegyezhessem, ha valami fontos érkezik a  lÉGből; egy kitépett lapra rárajzoltam egy nagy szívet, egy smile-t és betűztem a szélvédőjére.
Vajon megérzi, hogy én voltam?


Namaste

kedd, június 30, 2015

Nyitott szív

"Aki hagyja hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele." Antoine de Saint-Exupéry 

A nyitott szívvel való létezéshez az érzések teljes spektrumát be kell fogadnunk, meg kell tapasztalnunk. 
Nem fojthatjuk el sem a fájó, sem az öröm- és szenvedélyteljes érzéseinket. 
De nagyon fontos az Éberség. Észrevenni, tudatosítani, hogy minden szenvedés maya, illúzió. 
A Paramatman örök Fényben él, csak a jívatman szenved. 

Így megkönnyül a Lélek.

Mondta valaki, hogy könnyű lesz az Élet? 


Namaste 

vasárnap, június 28, 2015

Egy évestől, százhúsz évesig

Madártej 
Egy évestől, százhúsz évesig mindenkinek ajánlom


Ez egy klasszikus, kihagyhatatlan nyári édesség. Gyermekkorom egyik nagy kedvence.
Örökség, melyet otthonról hoztam.
Tegnap kedvet kaptam elkészítéséhez.

Hozzávalók, ahogy én készítem:
                      1 l tej
                      5 tojás
                      10 dkg cukor
                      1/2 vanília rúd
                      1 evőkanál liszt
                      1 csipet só

A tejet hosszában félbevágott vanília rúddal egy lapos edényben fel tettem melegedni.
Az öt tojást egyenként felütöttem, szétválasztottam a fehérjét és a sárgáját.

A fehérjét csipet sóval felvertem, mikor már szép fehér és kemény volt, a kristálycukor felét további verés mellett hozzáadtam.
Közben felforrt a tej, a habot kanállal a forró tejbe szaggattam. Egyszerre csak 4, 5 galuskát lehet a tejbe tenni, mert főzés közben megdagadnak.
A habgaluska mindkét felét egy-két percig főztem, majd szűrőkanálba tettem, hogy kicsöpögjön belőle a tej.
Mikor ezzel kész voltam, a  főtt vanília rudat kiemeltem, kikapartam a belsejét és a tejbe kevertem.

Ezután a tojássárgájához tettem a cukor másik felét és a lisztet. Géppel ezt is jó habosra kevertem, majd előbb a habból lecsöpögött tejjel, azután egy kevés forró tejjel kicsit felhígítottam, így öntöttem a könnyű tűzön lévő forró tejhez.
Állandó keverés mellett besűrítettem a mártást.

Mikor szépen besűrűsödött, levettem a tűzről és egy üvegtálba öntöttem.
Hideg vízbe állítottam hűlni, majd ráraktam a habgaluskákat.
Lefedtem és a hűtőbe tettem pár órára, hogy teljesen áthűljön.

Ebéd után egy szép üvegtálkában jó hidegen tálaltam.


Elhihetitek, megérte a fáradozás.






















És hogy mit keres itt a mozsárban a tojások héja?
Egy kertész ismerősöm szerint, csigák ellen remek védelem. Így aztán összetörtem és kiszórtam a kertembe a csigák kedvence, dáliák köré.
Reszkessetek csigák... :)

  

csütörtök, június 25, 2015

Böjte Csabától...

 Az idén Magyar Szabadságért-díjra jelölt Böjte atya gondolatai, mint mindig, most is szívből jövőek.

A bevándorlásról és a szerb-magyar határra tervezett kerítésről...
"Most lehet, hogy építenék, de jó nagy kaput tennék rá, hiszen tudatosan kell fogadni az érkező életeket – mint ahogy a gyermeket is. Kell a kerítés, mert fel kell készülni a befogadással járó feladatokra. Görcsösen elzárkózni viszont nem szabad, de nem is lehet. 

...Hogy külföldről, Afrikából, Ázsiából rombolnák le a keresztény kultúrát? A történelem során mindig a belső bűnök bomlasztották szét a kultúrákat. 
Európát az itt élő megkeresztelt, de kapzsi, hitetlen, önző emberektől féltem."


Valamit ne feledjünk el! Hogy épp Magyarország nyitotta meg az utat a szabad világ felé alig 25 éve. Az osztrák-magyar határon 2014 májusában kezdődött a Keletet és Nyugatot évtizedekre elválasztó drótkerítés, a hírhedt Vasfüggöny lebontása...


Namaste,



szerda, június 24, 2015

péntek, június 19, 2015

Tapasztalás



"Az "élmény" olyasvalami, amit lejegyezhetsz a noteszodba, vagy lefényképezhetsz, aztán betehetsz egy albumba. 

A "tapasztalás" azonban magának a csodának az érzékelése; a bensőséges találkozás borzongatása, mely akkor jelenik meg, amikor az isteni kegy hatására rádöbbenünk, hogy mindennel és mindenkivel összetartozunk."  



péntek, június 12, 2015

Kontroll nélkül



"Autentikusnak lenni annyi, mint őszintének lenni önmagadhoz és a világhoz.
Az autentikus részed karizmatikus és elragadó. Amikor autentikus vagy és megtanulsz igazán beleszeretni saját magadba, mindenkit le fog nyűgözni a belőled áradó egyediség, lélekfény és tisztaság.


Ahhoz, hogy autentikussá válj, meg kell szabadulnod mindattól ami hamis az életedben. Le kell "hántanod" magadról másoktól átvett szokásaidat, személyiségjegyeket és azon szerepmintákat, amelyeket azért öltöttél magadra, hogy elfogadjanak és szeressenek. Soha senki nem fog igazán szeretni, amíg te magad nem válsz azzá aki igazán vagy.

Honnan tudhatod, hogy életed autentikus?

Önmagadon belül a béke, öröm és kiteljesedés mélységes érzését tapasztalod meg. Hála és az életeddel való elégedettség tölti el a szívedet."
Osho

 https://www.youtube.com/watch?v=J3ACz32Ghxk

Namaste;

csütörtök, június 11, 2015

Levendula szezon

Valószínű azért szeretem a levendulát, mert kislány koromban anyu körül mindig finom, friss levendula illat lengett.
Levendula kölnit használt és a ruhásszekrényekben, -fiókokban tartott levendula csokrocskákat.
Nem csak finom illata miatt, hanem mert a finom selyem, gyapjú és pamut ruháktól a levendula távol tartja a molyokat!

Hát, ezért van az én kertemben is több levendula bokor.

Sokféleképpen használom.

Ha kajszilekvárt főzök, nem felejtek el pár üvegbe szórni egy csipet levendulát. Csak egy pár virágocskát. Februárban mikor a forró szalagos fánkra ráteszem a lekvárt, visszaköszön nyárt idéző illata.
A nyári forró napok kihagyhatatlan üdítője a limonádé. A levendulás változatát is érdemes kipróbálni. De ebbe is csak megdörzsölve pár virágocskát érdemes szórni, mert ha többet szórunk keserű ízű lesz az üdítőnk.

Ajándéknak sem rossz ötlet! Varrok kis pamutzsákokat, vagy párnácskákat. Akár kézzel is elkészíthető. Ez szép kongréból is, mert arra lehet hímezni pl. monogramot lila fonallal. Ezután csak meg kell tömni levendulavirággal, bekötni a száját egy szép lila szaténszalaggal. A szalag olyan hosszú legyen, hogy ezen akár fel is lehessen akasztani pl. a ruhák közé.
Stresszesebb időszakban jó nyugtató. Ha a ember a párnája közelébe teszi, illata segít elaludni.
Pot-pourrinak nem annyira látványos, de a jógaszobámban egy nagy porcelán tálat megtöltöttem vele és mielőtt kezdődik az óra, jól beletúrok. Nyugtató, intenzív illatát még óra végén is érzem.

Namaste;