Egy évestől, százhúsz évesig mindenkinek ajánlom
Ez egy klasszikus, kihagyhatatlan nyári édesség. Gyermekkorom egyik nagy kedvence.
Örökség, melyet otthonról hoztam.
Tegnap kedvet kaptam elkészítéséhez.
Hozzávalók, ahogy én készítem:
1 l tej
5 tojás
10 dkg cukor
1/2 vanília rúd
1 evőkanál liszt
1 csipet só
A tejet hosszában félbevágott vanília rúddal egy lapos edényben fel tettem melegedni.
Az öt tojást egyenként felütöttem, szétválasztottam a fehérjét és a sárgáját.
A fehérjét csipet sóval felvertem, mikor már szép fehér és kemény volt, a kristálycukor felét további verés mellett hozzáadtam.
Közben felforrt a tej, a habot kanállal a forró tejbe szaggattam. Egyszerre csak 4, 5 galuskát lehet a tejbe tenni, mert főzés közben megdagadnak.
A habgaluska mindkét felét egy-két percig főztem, majd szűrőkanálba tettem, hogy kicsöpögjön belőle a tej.
Mikor ezzel kész voltam, a főtt vanília rudat kiemeltem, kikapartam a belsejét és a tejbe kevertem.
Ezután a tojássárgájához tettem a cukor másik felét és a lisztet. Géppel ezt is jó habosra kevertem, majd előbb a habból lecsöpögött tejjel, azután egy kevés forró tejjel kicsit felhígítottam, így öntöttem a könnyű tűzön lévő forró tejhez.
Állandó keverés mellett besűrítettem a mártást.
Mikor szépen besűrűsödött, levettem a tűzről és egy üvegtálba öntöttem.
Hideg vízbe állítottam hűlni, majd ráraktam a habgaluskákat.
Lefedtem és a hűtőbe tettem pár órára, hogy teljesen áthűljön.
Ebéd után egy szép üvegtálkában jó hidegen tálaltam.
Elhihetitek, megérte a fáradozás.
Egy kertész ismerősöm szerint, csigák ellen remek védelem. Így aztán összetörtem és kiszórtam a kertembe a csigák kedvence, dáliák köré.
Ressszkesssetek csigák... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése