vasárnap, június 28, 2015

Egy évestől, százhúsz évesig

Madártej 
Egy évestől, százhúsz évesig mindenkinek ajánlom


Ez egy klasszikus, kihagyhatatlan nyári édesség. Gyermekkorom egyik nagy kedvence.
Örökség, melyet otthonról hoztam.
Tegnap kedvet kaptam elkészítéséhez.

Hozzávalók, ahogy én készítem:
                      1 l tej
                      5 tojás
                      10 dkg cukor
                      1/2 vanília rúd
                      1 evőkanál liszt
                      1 csipet só

A tejet hosszában félbevágott vanília rúddal egy lapos edényben fel tettem melegedni.
Az öt tojást egyenként felütöttem, szétválasztottam a fehérjét és a sárgáját.

A fehérjét csipet sóval felvertem, mikor már szép fehér és kemény volt, a kristálycukor felét további verés mellett hozzáadtam.
Közben felforrt a tej, a habot kanállal a forró tejbe szaggattam. Egyszerre csak 4, 5 galuskát lehet a tejbe tenni, mert főzés közben megdagadnak.
A habgaluska mindkét felét egy-két percig főztem, majd szűrőkanálba tettem, hogy kicsöpögjön belőle a tej.
Mikor ezzel kész voltam, a  főtt vanília rudat kiemeltem, kikapartam a belsejét és a tejbe kevertem.

Ezután a tojássárgájához tettem a cukor másik felét és a lisztet. Géppel ezt is jó habosra kevertem, majd előbb a habból lecsöpögött tejjel, azután egy kevés forró tejjel kicsit felhígítottam, így öntöttem a könnyű tűzön lévő forró tejhez.
Állandó keverés mellett besűrítettem a mártást.

Mikor szépen besűrűsödött, levettem a tűzről és egy üvegtálba öntöttem.
Hideg vízbe állítottam hűlni, majd ráraktam a habgaluskákat.
Lefedtem és a hűtőbe tettem pár órára, hogy teljesen áthűljön.

Ebéd után egy szép üvegtálkában jó hidegen tálaltam.


Elhihetitek, megérte a fáradozás.






















És hogy mit keres itt a mozsárban a tojások héja?
Egy kertész ismerősöm szerint, csigák ellen remek védelem. Így aztán összetörtem és kiszórtam a kertembe a csigák kedvence, dáliák köré.
Ressszkesssetek csigák... :)

  

csütörtök, június 25, 2015

Böjte Csabától...

 Az idén Magyar Szabadságért-díjra jelölt Böjte atya gondolatai, mint mindig, most is szívből jövőek.

A bevándorlásról és a szerb-magyar határra tervezett kerítésről...
"Most lehet, hogy építenék, de jó nagy kaput tennék rá, hiszen tudatosan kell fogadni az érkező életeket – mint ahogy a gyermeket is. Kell a kerítés, mert fel kell készülni a befogadással járó feladatokra. Görcsösen elzárkózni viszont nem szabad, de nem is lehet. 

...Hogy külföldről, Afrikából, Ázsiából rombolnák le a keresztény kultúrát? A történelem során mindig a belső bűnök bomlasztották szét a kultúrákat. 
Európát az itt élő megkeresztelt, de kapzsi, hitetlen, önző emberektől féltem."


Valamit ne feledjünk el! Hogy épp Magyarország nyitotta meg az utat a szabad világ felé alig 25 éve. Az osztrák-magyar határon 2014 májusában kezdődött a Keletet és Nyugatot évtizedekre elválasztó drótkerítés, a hírhedt Vasfüggöny lebontása...


Namaste,



szerda, június 24, 2015

péntek, június 19, 2015

Tapasztalás



"Az "élmény" olyasvalami, amit lejegyezhetsz a noteszodba, vagy lefényképezhetsz, aztán betehetsz egy albumba. 

A "tapasztalás" azonban magának a csodának az érzékelése; a bensőséges találkozás borzongatása, mely akkor jelenik meg, amikor az isteni kegy hatására rádöbbenünk, hogy mindennel és mindenkivel összetartozunk."  



péntek, június 12, 2015

Kontroll nélkül



"Autentikusnak lenni annyi, mint őszintének lenni önmagadhoz és a világhoz.
Az autentikus részed karizmatikus és elragadó. Amikor autentikus vagy és megtanulsz igazán beleszeretni saját magadba, mindenkit le fog nyűgözni a belőled áradó egyediség, lélekfény és tisztaság.


Ahhoz, hogy autentikussá válj, meg kell szabadulnod mindattól ami hamis az életedben. Le kell "hántanod" magadról másoktól átvett szokásaidat, személyiségjegyeket és azon szerepmintákat, amelyeket azért öltöttél magadra, hogy elfogadjanak és szeressenek. Soha senki nem fog igazán szeretni, amíg te magad nem válsz azzá aki igazán vagy.

Honnan tudhatod, hogy életed autentikus?

Önmagadon belül a béke, öröm és kiteljesedés mélységes érzését tapasztalod meg. Hála és az életeddel való elégedettség tölti el a szívedet."
Osho

 https://www.youtube.com/watch?v=J3ACz32Ghxk

Namaste;

csütörtök, június 11, 2015

Levendula szezon

Valószínű azért szeretem a levendulát, mert kislány koromban anyu körül mindig finom, friss levendula illat lengett.
Levendula kölnit használt és a ruhásszekrényekben, -fiókokban tartott levendula csokrocskákat.
Nem csak finom illata miatt, hanem mert a finom selyem, gyapjú és pamut ruháktól a levendula távol tartja a molyokat!

Hát, ezért van az én kertemben is több levendula bokor.

Sokféleképpen használom.

Ha kajszilekvárt főzök, nem felejtek el pár üvegbe szórni egy csipet levendulát. Csak egy pár virágocskát. Februárban mikor a forró szalagos fánkra ráteszem a lekvárt, visszaköszön nyárt idéző illata.
A nyári forró napok kihagyhatatlan üdítője a limonádé. A levendulás változatát is érdemes kipróbálni. De ebbe is csak megdörzsölve pár virágocskát érdemes szórni, mert ha többet szórunk keserű ízű lesz az üdítőnk.

Ajándéknak sem rossz ötlet! Varrok kis pamutzsákokat, vagy párnácskákat. Akár kézzel is elkészíthető. Ez szép kongréból is, mert arra lehet hímezni pl. monogramot lila fonallal. Ezután csak meg kell tömni levendulavirággal, bekötni a száját egy szép lila szaténszalaggal. A szalag olyan hosszú legyen, hogy ezen akár fel is lehessen akasztani pl. a ruhák közé.
Stresszesebb időszakban jó nyugtató. Ha a ember a párnája közelébe teszi, illata segít elaludni.
Pot-pourrinak nem annyira látványos, de a jógaszobámban egy nagy porcelán tálat megtöltöttem vele és mielőtt kezdődik az óra, jól beletúrok. Nyugtató, intenzív illatát még óra végén is érzem.

Namaste;

szerda, június 10, 2015

Ho'oponopono

       Mottó: 
       Jézus pedig így könyörgött: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." 


       A megbocsátásról

Hogy miért írom ezt a blogot? Mert ismerem a megbocsátani nem tudás fájdalmát. Mikor az ember gyötrődik vélt, vagy valós sérelmei miatt. 
Ma már, hogy lelkileg talán felnőtt vagyok, sokkal tudatosabb vagyok az ilyen dolgokban. 
Megtanultam rálátni az életemre és megválaszolni a benne lévő miértekre.

Hallgatjuk a Hawaiiról eredő Ho'oponopono-t mely bölcsesség az mondja :
Sajnálom,
Kérlek  bocsáss meg!
Köszönöm,
Szeretlek. 

De vajon tudjuk, hogy ez arról szól, hogy elsősorban önmagadban önmagadnak kell megbocsátani? Hogy felelősséget kell vállalnunk magunkért?

Ennek komoly filozófiai háttere van.  
Mikor egy lélek ismételten inkarnálódik, megszületik, az azért van, mert  karmikus terhei miatt lelke még nem tud a Szanszárából, (szanszkrít संसार) a létforgatagból, az élet körforgásából kilépni.

Ha valaki már a Teremtő által kijelölt útját (dharma) járja, ha már nem kötik anyagi vágyak, pl. kapzsiság, lelki terhek, pl. gyűlölet,valamint felismeri halhatatlanságát, eléri a móksa állapotot.  Ekkortól már olyan könnyű a lelke, hogy többé nem húzza vissza semmilyen teher az újraszületésbe. Lelke egyesül a legfelső lélekkel, Átmannal, eléri a nirvánát, a szenvedés nélküliséget. Letette karmáját, kiléphet a szamszarából, az élet körforgásából, melynek jelképe egy kerék, majd egy magasabb dimenzióban folytathatja létét.


Azonban tudnunk kell, hogy amíg megszületünk, amíg eljövünk ide a Földre, addig Önmagunkért felelősek vagyunk! Minden élethelyzetünk azért van, hogy tanítson minket. Mi magunk vállaltuk ezeket a van akinek kellemes és van akinek fájdalmas élettapasztalatokat. A karma -, vagy másként a cselekvés törvénye szerint ezt érdemeljük.
Ez van a tudatunkban, ezt teremti az elménk. Az elme, vagy tudat egy hatalmas mező, amiben benne van minden tudás, bölcsesség, bőség, egészség. És ott van minden nyomorúság, fájdalom, nem tudás.
A vonzás törvénye is erről szól, hogy aki, ami vagy, azt vonzzuk be. Ha  tudatunkban ott van a harag, a gyűlölet, kapzsiság, még ennek terhét nem raktuk le, addig  bevonzzuk az életünkbe. Meg kell élnünk ezeket az érzéseket. 
Ha bármelyik létezésünkben bántottunk valakit, vagy minket bántottak szóval, vagy cselekedettel, az csírájában bennünk van. Meg kell tapasztalnunk, meg kell éreznünk, hogy mit okoztunk. Vagy, ha minket bántottak és nem engedtük el, nem bocsátottunk meg, újra és újra át kell élnünk a helyzetet, míg meg nem bocsátunk. Csak, mert így fejlődik a lélek.  
Az igazi tanulás nem a könyvekből, hanem a tapasztalatok által történik.
Gondoljunk valami nagy fájdalmunkra, amit  akár akarva, vagy akaratlanul okozott  nekünk valaki.
Nem mondtuk-e pokoli lelki kínok között, hogy én ilyen fájdalmat nem okozok senkinek! 
Bizony, ez egy szándék kinyilatkoztatása. Nem azt mondjuk, hogy bosszút állunk ezért, vagy azért, hanem azt, hogy  nem okozunk ilyen fájdalmat, amit nekünk meg kellett élni. 
Ez a lélek fejlődésének pillanata.

És még valami. A megbocsátani nem tudás lélekromboló. A saját lelkünket terheljük vele. 
Persze tapasztalatból tudom, hogy ez nem történik egyik percről a másikra. Sok esetben hetekbe, hónapokba, esetleg évekbe, életekbe telik míg elengedi az ember a megbántottságát. 
Igen életekbe... Sokszor ezért születünk meg ismét, hogy találkozzunk és megbocsássunk egymásnak.
Tudatosan akarni kell megbocsátani! 

A Ho'oponopono-t hoztam fel mint segítő módszert, mert ez most nagyon bejött a köztudatba.
De segítséget adnak finom rezgésükkel a kristályok és a hangterápia.
Mivel a lélek  lakhelye a szív, elsősorban a rózsakvarc ad segítséget, de a smaragd, a turmalinok, malachit és még egyéb zöld kristályok viselése hat ránk finomenergetikai szinten. 
Aztán elérhetőek sokfelé a hangtál és gong kezelések.
Néha elég, hacsak  leírjuk fájdalmainkat egy tiszta papírlapra, majd elégetjük, vagy felidézve könnyeinkkel megtisztítjuk magunkat a bennünket már nem szolgáló érzésektől. Időzíthetjük ezt  telihold idejére, mert energiái segítik az elengedést.

A legnagyobb segítség azonban  itt van nekünk 2000 éve.
Mesterünk Krisztus, aki a keresztfán nem azt kiáltotta;  kérjetek tőlem bocsánatot!, bűntelenül vádoltok!; hanem Teremtőjéhez fordult és megbocsátást kért az ellene vétkezőknek. 

Lélekteljesen kérheted az Ő segítségét...


http://hu.wikipedia.org/wiki/Szansz%C3%A1ra

Fotó:http://www.symbolonintezet.hu/szimbologia-a-tankerek/

Namaste

péntek, június 05, 2015

Napisten hava

Itt a nyár minden melegével. A június, Szent IIván, vagy régi magyarjaink elnevezése szerint Napisten ván, vagy régi magyarjaink elnevezése szerint Napisten hava.

Az Ayurvéda szerint nyáron fokozódik a tüzes, pitta energia hatása, melynek megnyilvánulását mindenki megtapasztalja önmagában és környezetében. Az emberek szenvedélyesebbek, ingerlékenyebbek, könnyen elvesztik a fejüket. Ez a pitta energia mentális hatása. Fizikai hatása pedig a felhevülés és izzadás, kiütések és pattanások fokozódása, égő érzések a testben, például leégés, szem- és gyomorégés.

A Tűz elem irányítja szervezetünkben a hormonális működést, az emésztést (jatharagni), a hőháztartást, ezért, ha valakinek az alkata tüzes, pitta dósájú, bizony fokozottan kell figyelnie, hogy energiáit egyensúlyban tartsa ezekben a forró napokban.

A pitta tipus főbb mentális jellemzői: vezető, erős akaratú, rendszerető, versenyző alkat, igazi csapatjátékos, kalandvágyó, bátor, intelligens, éleslátású, kritikus, csípős nyelvű, könnyen feldühödik.

A pitták fizikai jellemzői: sportos, közepes testalkat, szőke-, vörös haj, átható világos szem, zöld, kék. Korán őszülő.
Bőr olajos (nem száraz), világos, szeplős, pattanásokra hajlamos. Étvágyuk, emésztésük jó.
Ha valakire az említett attribútumok igazak, akkor ők forró napokban különösen kerüljék az ecetes salátákat (citrom előnyösebb), tejfölt, nehéz sajtokat, alkoholokat, erjesztett ételeket, -italokat, kávét. A sós, savanyú, forró, csípős ételek mind pitta fokozók, túlzott fogyasztásuk kibillenéshez vezet, melynek tüneteit fent említettem.
A pitták igyanak sok vizet, mentás üdítőt, meleg, vagy hideg teát cukrozva. Az édes íz hűtő hatással bír, az arab népek nem véletlenül szeretik az édes mentateát! A keserű íz is jó hűsítő, érdemes soutékat (hirtelen pirított zöldség) készíteni például spenótból, kelkáposztából, mángoldból.
Fogyasztható bőséggel tej, zöldség, hüvelyesek, gabona. Mellőzzék ekkor a számukra nem túl jó zsírban sült, és főtt húsokat. (Főleg a vörös húsokat!)

A konfliktusokat, stresszt, ami ilyen forró napokban fokozódik, ne nyomja el senki! Vezesse le kicsit hűvösebb időszakban sporttal. Pl. teniszezzen, üssön vissza jó nagyot, focizzon, rúgjon jól bele, (természetesen a labdába!),  jógázzon, végezze a nehéz ászanát minden dühével stb., vagy kapcsolódjon ki valami természetben végzett aktív tevékenységgel, mert a természet szépsége megnyugtató.

Az illatok is hatnak ránk. A szantál, a jázmin, citrom és rózsa illatú füstölő, parfüm nyugtat, hűsít. Hűsítő még a menta illata is.

Természetesen mindenki fogyasszon sok vizet ezekben a napokban, de a  vata és kapha tipusok kerüljék a hűtőből kivett italokat.

Végül egy limonádé recept 2 személyre:

1 citrom leve
fél liter víz
1 teáskanál őrölt római kömény
kb. 4 teáskanál cukor (ízlés szerint!)
4-5 db mentalevél
1 csipet só

A kifacsart citrom levét kancsóba öntjük, bele a cukrot, köményt, vizet, sót. Jól elkeverjük, majd szép poharakba öntve, tört jéggel tálaljuk.



Namaste,